понеділок, 31 липня 2023 р.

Духовність ! Здоров’я ! Знання ! Успіх !

Учні та вчителі КЗ "Вовчансько-Хутірський ліцей» вшанували пам’ять героїв – чорнобильців, долучившись до участі в годині спілкування "Чорнобиль - горе України, її незагоєна рана" . Завантажити відео.

      Щороку у третю суботу квітня в Україні відзначають День довкілля. 

        Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми — природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.
         Намагаймося жити так, щоб земля навколо нас залишалася щедрою і прекрасною, щоб протікали на ній чисті струмочки. Зацвітали квіти, літали метелики. Співали пташки. І щоб нам не соромно було перед ними за себе і свої                  вчинки.     Завантажити фото.
17 квітня в Україні відзначається День пожежної охорони. День тих, хто першими кидається у полум'я заради порятунку інших!
Вони завжди там, де найгарячіше!
Завжди там, де потребують захисту від спопеляючого полум'я!
Мужні. Професійні. Оперативні. Відважні.
У цей день для учнів  початкових класів нашого ліцею було проведено тематичну бесіду  "З вогнем будь обережним".
Учні старших класів під час години спілкування «Не будьмо байдужими — врятуємо наш світ від пожеж»  взяли участь у конкурсі-вікторині, розв'язували ситуаційні задачі на протипожежну тематику.

Наші вогнеборці, які нині виїжджають на виклики, і ветерани пожежної справи - це люди з великим серцем!
Вітаємо всіх, хто боровся і бореться з вогнем, із професійним святом.
Дякуємо за кожне збережене життя! Памʼятаємо тих, хто назавжди в строю. Завантажити фото.

12 квітня все людство святкує Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань.
Вабливе безмежжя космосу, невичерпна глибина Всесвіту з давніх - здавен були об’єктом людського пізнання, людської фантазії. Полинути в блакить земної атмосфери і ще далі , в космос, пізнати, що там відбувається – ось до чого тисячоліттями прагнула людина. 
Україна і космос - нероздільні. Зв'язок цей міцно встановився ще на зорі космонавтики Україна має необхідний науковий потенціал, щоб бути справді космічною державою. Безліч невідомого космос ще приховує від нас. 
Він чекає на тих, хто піде некерованими шляхами у зоряне небо, у Всесвіт… Можливо це буде хтось із вас? Завантажити фото. 

Природа самодостатня і цінна сама собою. І завдання людини — не зашкодити, оскільки вона є лише частинкою цієї природи. Сьогодні ми хочемо привернути загальну увагу до збереження природи.
Пам’ятайте! Природа потребує розуміння і захисту з боку людини. Живіть у гармонії з природою.

Ми – господарі нашої планети, а вона для нас – наше життя. І берегти природу – значить берегти Батьківщину!

Долучайтесь до покращення екологічної ситуації на планеті. Адже ми, як і рослини та тварини, є частинкою природи, її невід’ємною складовою. Завантажити фото.
«Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть «Бувайте здорові!» , тобто бажають здоров’я і практично ніколи не замислюються, скільки сенсу закладено у цих словах.  Щорічно, 7 квітня, відзначається Всесвітній день здоров’я – один із Міжнародних днів ООН.

В цей день учні КЗ "Вовчансько- Хутірський ліцей" взяли участь у флешмобі "Я за здоровий спосіб життя". Діти надсилали фото та відео, на яких вони виконують різні фізичні вправи.  Говорили про складові здоров’я, заняття спортом та фізичною культурою, користь, яку вони приносять здоров’ю людини. Завантажити відео.

Упродовж усього життя ми звертаємося до книги.📖 Вона допомагає пізнати та зрозуміти навколишній світ 🌎 і самих себе.🧐 Нерідко книга, вчасно прочитана, підказує людині вихід із складної ситуації. Книги — володарі простору.🌈
Книга - це мудрий, розважливий, найвірніший друг, який супроводжує нас усе життя. Світ змінюється на краще, коли ми читаємо. Учні нашого ліцею доєдналися до відзначення Міжнародного дня дитячої книги, взявши участь у фотоконкурсі "Моя улюблена книга" Завантажити відео. 

Щорічно 1 квітня ми відзначаємо День сміху – позитивне, жартівливе та веселе весняне свято. Попри те, що свято неофіційне, воно дуже популярне в багатьох країнах, і кожна має для нього свої особливі традиції.
В нашому ліцеї для учнів 1-11 класів була проведена дружня зустріч "Багато сміху - життя на втіху", на якому учні дізналися більше про історію свята, про традиції проведення свята в інших країнах, розгадали кросворд та ребуси на тему сміху та заслухали афоризми та цікаві факти про сміх.
Сміх — це одна з найкращих речей, яку ми можемо зробити для нашого здоров’я.
Тож смійтесь на здоров’я! Сміємося, бо не здаємося!
Зі святом вас, шановні друзі!

Життя повне тоді, коли воно насичене фарбами, кольорами та відтінками. А ще є сім кольорів щастя. Ви можете заперечити мені, що, мовляв, щастя не має кольору. Ні, у щастя є дивовижних сім кольорів, як у веселки, саме так ! Ці кольори утворюють веселковий міст на все небо, і по ньому так хочеться пробігтися, бо він неодмінно заведе у чарівну казку.
І тому 21 березня учні та вчителі КЗ "Вовчансько - Хутірський ліцей " з радістю долучилися до різнобарвної акції – флешмобу, яка була присвячена Міжнародному дню кольору "Ми одягнемось у кольори веселки". 
Кожен клас мав свій колір. А для цього дітям треба було  відгадати загадку, отриману напередодні в повідомленні. 
І дійсно, кольори змінили  наш настрій і внутрішній стан, заспокоїли,  допомогли зосередитися і змусили діяти. Завантажити фото.

20 березня у 5-8 класах КЗ "Вовчансько-Хутірського ліцею" пройшов виховний захід до Міжнародного Дня Землі. Учні ознайомилися з історією виникнення та святкування Дня Землі, обговорили глобальні проблем людства.Також обговорили про виховання в учнів любові, людяності, доброти, почуття патріотизму та відповідальності за майбутнє нашої планети.
День Землі - це свято чистого повітря, чистої води, чистої землі. Свято, покликане об'єднати людей, нагадати, що наша планета потребує захисту, турботи, що вона - унікальна.
До дня Землі учням було проведено вікторину присвячену нашій планеті. 
А також діти намалювали малюнки та написали поради, як зберегти наш дім. Завантажити фото.
 
"Не можемо ми
без казки
у світі жити,
бо казка нас вчить,
як потрібно любити"

Хто з нас дорослих чи малечі, не любить казки, не мріє потрапити до їхнього чарівного світу? Ця мрія здійснилася для учнів 1-4 класів. 20 березня діти зустрілися з казковими героями, виявили свої творчі здібності, подорожуючи стежинами казок. Казки-це наші добрі друзі і порадники. Тож нехай вони залишаються на довгі роки. Вірте у казку і вона завжди житиме поруч з вами. Завантажити фото. 

20 березня учні 9-11 класів КЗ "Вовчансько- Хутірського ліцею" долучилися до відзначення Міжнародного дня щастя.  Спробували бути щасливими за кольорами та виражати свої емоції за допомогою мови емодзі. Завантажити фото.

9 березня виповнилося 210 років від народження Тараса Шевченка. Ікона і пророк, герой міфів і мемів, суперзірка після смерті - Шевченко став провідником української нації. Тож не дивно, що саме український поет - рекордсмен за кількістю встановлених пам'ятників. Прожив 47 років. З них - 34 роки - у неволі та на засланні. Ще підлітком виїхав з України. За все життя він провів на рідній землі лише 15 років. Завантажити фото.

Запобігти! Урятувати! Допомогти!
      Під таким гаслом пройшов поточний навчальний тиждень у нашому ліцеї. Адже 1 березня щороку відзначається Всесвітній день цивільної оборони.
       Самовіддану та небезпечну роботу працівників цивільної оборони дуже важко переоцінити, особливо під час війни. Тож сьогоднішній день дає нам можливість в черговий раз подякувати нашим рятувальникам та працівникам цивільної оборони за мужність і професіоналізм та побажати Божого захисту у благородній справі, спрямованій на забезпечення безпеки України й кожного українця.
        Щиро дякуємо усім, хто захищає нас від лих, надзвичайних випадків та агресивних дій окупантів.  Мирного нам всім неба!   

Так! я буду крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Буду жити! Геть, думи сумні!
                              Леся  Українка
      Саме на честь авторки цих життєствердних рядків,  яка є символом стійкості  своїх принципів і позицій, за які вона боролася, в Україні запровадили свято, День української жінки.  
       Маємо своє українське свято, щоб вкотре продемонструвати світові не тільки національну колоритну красу українського жіноцтва, але й нашу велич, силу, мужність, готовність на самопожертву й героїчну боротьбу зі всяким злом, що схоче посягнути на все те, що нам найдорожче : на наших дітей, сім'ю, родину, дім, землю, країну!
     Міцності духу, нев'янучої краси, мирного майбутнього і простого тихого жіночого щастя Вам, Українські Жінки! З Днем української жінки! Завантажити фото.

З метою протидії інформаційній війні, яку веде російська федерація
в межах повномасштабної війни проти України, задля залучення громадян
до виявлення та блокування осередків пропаганди рф, протидії
шахрайствам та розповсюдженню наркотиків, а також участі у навчанні та
тренінгах з кібербезпеки, Департаментом кіберполіції Національної поліції
України оновлено концепцію інтернет-проєкту «МРІЯ», який у 2024 році
отримав назву «БРАМА»  Завантажити матеріал.

Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Не буде мови — не буде нас як народу! Мова – це не просто слова, звуки, це – голос народу. Мова – символ Батьківщини, матері та батька, дідів, далеких предків. Мова символізує також рідну хату та тепло домашнього вогнища.
Мова має значення! Українська мова в Україні — запорука миру й свободи!
Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!
Сьогодні говорити українською мовою — це бути бійцем за націю, за Україну. Мова — це зброя!!! Говори українською, будь бійцем!!!

20 лютого щорічно Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. 

Україна – країна сильних і незламних людей, країна вільних і хоробрих героїв. Героїв, що під час Революції Гідності в 2014 році, ризикуючи життям, захистили європейський вибір нашої держави.Свобода, гідність, незалежність – фундаментальні цінності, які ми, українці, захищали, відстоювали і будемо захищати і відстоювати завжди! До остаточної Перемоги над ворогом, який увійшов на наші землі!І сьогодні, через 10 років, українці вражають світ своїм героїзмом і непохитністю.Вічна пам’ять Героям Небесної Сотні!Вічна пам'ять усім, хто віддав життя за вільну Україну!  Завантажити фото.
Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, завжди хоче сказати про неї найкраще. Територія нашої Вітчизни така велика, що, аби перетнути її пішки із заходу на схід, треба йти 44 дні, долаючи щодня 30 км.
Україна — правова держава. Вона має свою Конституцію — Основний Закон України, тобто правила, за якими живуть громадяни нашої держави. 
У статті 20 Конституції України записано: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Держаний Гімн України». 
Символіка – своєрідна візитна картка країни, вона ніби представляє її, підтверджує її існування. 
Державний Герб поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, зв’язує між собою покоління українців.
Вітаємо усіх з цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії та тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні.
Мирного неба та добробуту рідній Україні!
Разом до перемоги!
Все буде Україна!              Завантажити матеріал. 

У п'ятницю, 16 лютого, в Україні відзначають молоде державне свято – День єднання, започаткований президентом України Володимиром Зеленським у 2022 році на тлі підготовки росії до вторгнення.
Цього року День єднання святкується втретє в історії. У нього немає сформованих роками традицій, але в умовах війни це свято набуло особливого сенсу. Українці мають показати усьому світові, що сьогодні вони як ніколи єдині та попри все будуть відстоювати свої майбутнє і незалежність.
Наша єдність має залишитись міцним ланцюгом, який захищає та оберігає всіх нас і Україну не тільки в цей день, а й на віки. Тільки разом ми сильні, бо наша сила – у єдності. Разом і спільними зусиллями - до Перемоги!    Завантажити фото. 
15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 
Щорічно українці відзначають цей день як день пам’яті тих, хто чесно виконував свій військовий обов’язок у локальних збройних конфліктах.
В цей день учні нашого ліцею вшанували пам’ять воїнів – учасників бойових дій на території інших держав. Послухали спогади воїна, який був учасником бойових дій в Югославії. 
Ми засвідчуємо свою глибоку шану та повагу вашій мужності та самовідданій праці. Ви як ніхто знаєте справжню ціну війни і миру. І як ніхто вмієте дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь. Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні.
В глибокій шанобі схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто загинув.
З вдячністю звертаємося до тих, хто живе поряд з нами.

Любов важлива повсякчас, але нині для всіх нас – особливо. Любов це те, що дає нам сили вижити, встояти, не зламатися, не зневіритись, боротися.
День Святого Валентина досить популярне свято серед молоді. Існує кілька легенд стосовно цього дня, але всі вони поєднані однією думкою – справжнє кохання вище всіх земних перешкод.
У цей день прийнято дарувати символічні листівочки у формі серця, які висловлюють любов та дружбу, щирість та повагу, добро та тепло сердець. І, хоча це свято зазвичай пов’язують з коханням та закоханістю, на сьогоднішній день – це не лише день закоханих, а й день, коли свою прихильність виявляють до друзів або близьких людей.
Любіть кожну хвилину свого життя, любіть світ довкола і все, що його наповнює. Замість злості й ненависті, що руйнують, впустіть любов у свої серця.
       "Серце до серця"    Завантажити відео



Щороку, починаючи з 1994-го, 3 лютого у світі відзначають День годівлі птахів. Місяць лютий обрали через те, що це останній місяць зими, коли запаси корму для птахів вичерпуються і знайти його пташкам стає неймовірно важко. Цей день також надає чудову можливість дізнатися про диких птахів та їхні потреби.

Багато з нас люблять зимову пору року, але диким птахам, на жаль, у цей період доводиться виживати. Узимку чимало птахів гине від холоду та нестачі їжі, саме тому вони із задоволенням відвідують годівниці з кормом, який ми залишаємо.

Шановні діти і дорослі!
Приєднуйтеся до нашої справи!
Пам’ятайте: птахи – це наші пернаті друзі.
Взимку вони дуже сподіваються на вашу допомогу, а влітку обов’язково віддячать вам!



Сьогодні український народ відзначає важливу дату своєї багатовікової історії – День Соборності. Це свято об’єднання українських земель в єдину самостійну державу. Ми вкотре змушені боротися за нашу єдність, незалежність та свободу. За час повномасштабної війни, яку розв'язала росія, ми довели, що ми сильна та незламна нація. Тримаймо стрій та йдемо далі до перемоги!
Вітаємо з Днем Соборності України! Щиро бажаємо завжди любити свою країну, пишатися своєю історією та своїм народом. Нехай Україна буде гордим птахом у зграї світових країн, нехай щодня дарує українцям свободу думки, відчуття щастя, мир та світлу надію. Завантажити фото.


З обіймів починається життя людини – адже перше, що робить мати після появи своєї дитини на світ – обіймає його і прикладає до грудей. Обійми супроводжуються нас протягом усього життєвого шляху – обіймаються закохані, подружжя, друзі, родичі. Обіймаються, вітаючи один одного, висловлюючи свої співчуття. Обійми – символ близькості і любові. Тому, присвячене обіймам свято знайшло буквально всенародну підтримку і в світі, і в нашій країні. 
Міжнародний день обіймів — це дата, яка нагадує про важливість обіймів та дає змогу подарувати їх одне одному. Це свято відзначається щороку 21 січня. 
Ми обіймаємо інших, коли схвильовані, щасливі, сумні або намагаємося втішити. І, як виявляється, обійми роблять нас здоровішими та щасливішими.
Учні нашого ліцею відсвяткували це свято у колі однокласників, взявши участь у фото-конкурсі «Подаруй тепло своїх обійм…» та годині спілкування «Поділись теплом своєї душі».  Завантажити фото. 

Чудова традиція відзначати Всесвітній день снігу у третю неділю січня з’явилася в 2012 році. Зима - найдивніше пору року. Діти найбільше чекають це чудовий час і радіють снігу. Що може бути прекрасніше? Зима асоціюється з прекрасним святом - Новий рік, з канікулами, зі снігом, з морозами, іграми в сніжки.  
Саме до Всесвітнього дня снігу, який відзначають в третю неділю січня, у нашому ліцеї для учнів 1-6 класів було проведено інформаційну хвилинку "Зима- чарівна пора року".  Завантажити фото. 

Війна вносить свої корективи у навчання українських школярів. Із початком освітнього року здобувачі освіти Комунального закладу «Вовчансько-Хутірський ліцей Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області» навчаються в дистанційному режимі через близькість до кордону.
Минулого тижня начальник відділу освіти Вовчанської міської військової адміністрації Людмила МЕДЯНИК передала учням нашого ліцею ноутбуки, сумки для ноутбуків, навушники та комп’ютерні миші від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у межах співпраці з Міністерством освіти і науки. Ця техніка дозволить покращити доступність освітніх послуг, можливість дізнатися нову та цікаву інформацію або просто поспілкуватися з друзями.
Від імені ліцеїстів, їх батьків висловлюю щиру подяку Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міністерству освіти України, начальнику відділу освіти   Людмилі    МЕДЯНИК за надані гаджети.      Завантажити фото.

                              Директор ліцею Наталя СКРИПНИЧЕНКО

Протокол засідання педагогічної ради КЗ «Вовчансько – Хутірський ліцей Вовчанської міської   ради  Чугуївського району Харківської області»  про вибір підручників для 1 класу  від 22.12.2023 №3                                                       

     Різдво – одне з найсвітліших і найдушевніших свят, коли в сімейному гніздечку збираються кілька поколінь. Уся Україна нині святкує Різдво. 25 грудня кожен із нас із посмішкою вітає одне одного з цим чудовим святом. Бажаємо здоров'я, миру, благодаті, чистоти помислів, злагоди й гармонії.
Нехай цей світлий різдвяний день наповнить ваше серце теплотою і спокоєм. Незабутніх вражень. Христос народився! Славімо Його!
                                           Завантажити фото

    Щороку 14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це день мужніх та самовідданих людей, подвиг яких не можливо переоцінити. Героїзм, патріотизм і професійна майстерність учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС перевірені часом. Ми не маємо права забувати про їх самопожертву. 
Колектив нашого ліцею теж вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС . До цього дня були проведені години спілкування "Чорнобиль - чорна дата в історії людства" для учнів 1-11 класів, на яких діти переглянули відео про цю страшну трагедію та хвилиною мовчання вшанували учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Своїх героїв треба знати, шанувати і пам’ятати. Час може лікувати від усього, але не від пам’яті. Пам’ять … Саме вона є рушієм еволюційного поступу в майбутнє й оберегом найвищих загально людських цінностей. І якщо народ пам’ятає уроки своєї історії, він вартий того, щоб дивитись у майбутнє.
                                      Завантажити фото

Ми всі хочемо жити в розвиненому середовищі, яке базується на взаємній повазі, честі та гідності, справедливості і доброчесності. Утім для формування такого суспільства потрібно, щоб більшість його членів свідомо поділяли ці цінності. А виховувати їх потрібно починати з дитинства. Жоден підручник із найкращими визначеннями доброчесності не навчить дитину робити складні та сумлінні рішення. Дуже важливо власним прикладом демонструвати молодим людям, що це таке і як це – жити доброчесно. Потрібно ставити дітям питання та обговорювати з ними життєві, подекуди спірні ситуації, що допоможе їм сформувати своє уявлення про те, що таке добре, а що – ні.

Щоб зробити це класні керівники залучили школярів до активностей, приурочених Міжнародному дню боротьби проти корупції. 

Сподіваємось, ця подорож у світ доброчесності була корисною і цікавою нашим учням.


У велику родину нас об’єднує любов до рідної землі, до пісні, 

                                              до вишивки, до хустки.                                                          

Хустка українська – берегиня вроди,

Генетичний скарб нації й народу.

Символ волелюбства, прощання та вірності,

Іноді скорботи, і часто прихильності.

Хочемо побажати усім, щоб традиційний оберіг роду українського – хустина покрив усю Україні від війни та зла. Хай будуть в серці нерозлучні Добро, Надія, Віра і Любов.



Свято Святого Миколая Чудотворця – одне з найулюбленіших народних свят, з яким пов’язано безліч легенд та переказів. Цьогоріч в Україні офіційна дата святкування перемістилась на 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). Зимової ночі, перед 6 грудня, Святий Миколай опускається на срібній вервечці з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотистій накидці, він заходить до кожної домівки і вкладає дітям в черевичок чи під подушку пречудові небесні гостинці. У народі кажуть, що Святий Миколай з неба бачить кожного й добре знає, хто чемний, а хто не дуже.

До дня Святого Миколая у нашому ліцеї був проведений конкурс "Чарівний чобіток для Миколая" в якому учні прийняли активну участь. Вітаємо переможців конкурсу та бажаємо їм натхнення!

Завантажити відео


     6 грудня - День Збройних Сил України. Попри досить коротку офіційну історію українського війська, справжній вік Української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у перемогах українців ще з часів Київської Русі. І сьогодні солдати і офіцери Збройних Сил України гідно продовжують традиції своїх предків. Війна, яка триває зараз – це не жахливий сон, а страшний період нашої історії. Війна. Просто слово. П'ять літер. Але скільки асоціацій пробуджує в нас воно! Біль, героїзм, патріотизм, туга за близькими людьми, ненависть та любов... Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням,  це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є засвідченням справжнього патріотичного подвигу. Щиро вітаємо всіх військовослужбовців з Днем Збройних Сил України та бажаємо Вам незламної волі, надійного родинного тилу, богатирського здоров'я та звершення всіх ваших мрій і побажань.

Завантажити відео 

У жовтні – листопаді  2023  року  учні ліцею  взяли  участь у Всеукраїнській  інтернет – олімпіаді « На Урок» для учнів    закладів загальної середньої освіти.

   Діти  спробували  свої сили в інтернет – олімпіаді  з   історії,  і незалежно від результатів конкурсу, кожен  учасник отримав електронні сертифікати про участь. Переможці нагороджені  дипломами  ІІ та ІІІ  ступенів. Завантажити матеріал 


ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ НМТ -2024 РОКУ

ВСТУПНА  КОМПАНІЯ : ЯК?  ДЕ?  КОЛИ?


В умовах війни національний мультипредметний тест  – це найбільш оптимальний варіант вступних іспитів, який забезпечує рівні умови для кожного вступника, незалежно від місця його перебування.

Саме під таким гаслом та темою відбулися класні батьківські збори  учнів та батьків 11-го класу нашого ліцею за участі директора ліцею та заступника з навчально - виховної роботи. Заступник директора ознайомила усіх присутніх із особливостями складання  НМТ-2024  та змінами, які внесено у 2023/2024 навчальному році.        Завантажити матеріал. 


Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано кривавим і чорним! Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Моторошний парадокс: вмирали на плодючих чорноземах шанованої світом житниці: просто поля, на шляхах, у холодних хатах і на лавах промерзлих вокзалів, поодинці і сім’ями, вимирали цілі родини, села.

Не сьогодні це сказано: час народжувати і час помирати, час руйнувати і час будувати, час розкидати каміння і час збирати, час мовчати і час говорити. Прийшов час говорити після десятиліть мовчання. І в нашому ліцеї 24 листопада  говорили і вчителі, і  учні, вшановуючи пам’ять жертв Голодомору. 25 листопада учні та працівники ліцею  долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку», присвяченої пам’яті українців, які загинули під час голодоморів. Для всіх людей доброї волі й чистої совісті цей поминальний акт є жестом покаяння і перестороги.

       

       

      

    


Гідність і свобода — це портрет сучасного українця. Кожного — військового, рятівника, поліцейського, волонтера й лікаря, енергетика й залізничника… Це незмінна характеристика нас усіх як народу. Нашої сили й волі, нашої наснаги до боротьби, нашої сміливості й уміння усілякими засобами протистояти ординській навалі.

Гідність і свобода, воля і незалежність, права людини — це цінності, що визначають фундамент української нації та крізь століття вели покоління наших предків до мети: соборної незалежної держави. Це цінності, що плекали мрію, будували шлях до її втілення й нині дають силу та мужність захищати рідну землю від ворога.


  

                                                                Нехай щасливі будуть всі діти на світі,

Сміються, співають, веселяться юрбою.

Нехай ласкаво сонечко в небі всім світить

І щастя крокує кулею земною.

Щороку 20 листопада в день річниці прийняття Конвенції про права дитини Україна відзначає Всесвітній день дитини. 

Діти – це диво, яке наповнює життя кожного дорослого щирою радістю і теплотою, і яке так потребує любові, турботи і батьківської ласки! Так хочеться, щоб кожне дитяче серце не було обділене цим щастям.

Дитинство — найкраща пора в кожної людини, спогади про яку ми пронесемо через усе своє життя. Цими чудовими моментами діти та їх батьки поділилися і з нами під час фотоконкурсу "Усмішка дитини", надіславши світлини, які передають щасливі миттєвості дитинства.

А класні керівники провели для учнів 1-6 класів години спілкування "Країна дитинства", для учнів 7-11 класів - "У серці Всесвіту дитини". 

То ж нехай буде у світі мир, нехай усіх нас вітає кожного дня привітне сонечко, хай цвіте на личках дітей радісна усмішка і хай дзвенить веселий дитячий сміх





 Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) — відзначається щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу. Цей День покликаний звернути увагу суспільства на величезну шкоду нікотинової залежності на здоров’я людини, особливо дитини, а також залучити молодь до боротьби з палінням та провести профілактичні та просвітницькі заходи.

Для ліцеїстів у цей день було проведено профілактичні бесіди- п’ятихвилинки, також діти мали змогу переглянути відеоролики «Ми за здоровий спосіб життя», «Скажемо курінню- НІ».

А учні 9 класу провели акцію «Майбутнє без паління», яку організували у вихідний день у Саржиному Яру (м. Харків). Дев’ятикласники взяли участь у спортивному конкурсі, присвяченому Дню відмови від паління.   

Вкотре хлопці й дівчата переконалися, що заняття спортом це трендово, цікаво, корисно для здоров'я.                    Завантажити відео. 


  Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ми не схожі один на одного, і, щоб мирно співіснувати, нам треба миритися з цим розмаїттям.   

Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами взаємної терпимості.

Сучасна культурна людина - це не тільки освічена людина, але людина, що володіє почуттям самоповаги, яку шанують оточуючі.

Саме з цією метою у нашому ліцеї відзначався Міжнародний День толерантності.

Різноманітні заходи (виховні години на тему «Ми різні, але ми – єдині», які провели класні керівники в кожному класі, відеоролики та мультфільми про доброту, терпіння, порозуміння в світі для учнів 1-7 класів) дали можливість школярам ще раз переконатися, що у світі діють закони добра, терпимості, чесності, щирості, співпереживання та любові, а толерантність врятує світ.                                                        

День закінчився акцією «Долоньки толерантної людини» в 1-5 класах та проведенням дослідження серед учнів 9-11 класів «Чи толерантна ти людина?»

Наш український народ неодноразово виявляв свою терпимість до інакодумців, здатність до компромісу, вміння виходити із проблемних ситуацій. Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно виховувати в себе з дитинства. Ми вчимося толерантності, щоб врятувати світ.                                      

Завантажити відео 

                                                                    Доброта - це те, що може побачити                                                       сліпий і почути глухий

                                         Марк ТвенПочаток форми

Кінець форми

Один мудрець сказав, що людина—це її вчинки. Усе своє життя люди пізнають, що таке добро і зло,  що таке гарно і погано... Але шлях до доброти непростий і не завжди легкий, тому треба вчитися доброти, учитися бути уважним до людей, берегти й дбати один про одного.

Світ переповнений злом! Доброти в ньому досить мало!

Саме тому 13 листопада 1998 року в Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху за доброту, в якій брали участь Австралія, Канада, Японія, Таїланд, Сінгапур, Велика Британія, США. Пізніше до руху приєдналися й інші країни.

І з тих пір  13 листопада все людство відзначає Всесвітній день доброти (World Kindness Day). У 2009 році Україна теж долучилася до святкування Дня Доброти. А в  2014 році у Харкові звели місто Доброти. Воно має форму пташиного гнізда – символу народження нового життя.

Спеціально для цього дня французький художник Орель створив символ – відкрите серце. 

13 листопада учні КЗ «Вовчансько-Хутірський ліцей» долучилися до відзначення всесвітнього дня доброти.  Учні 1-6 класів  взяли участь у квесті «В країні доброзичливості»,  на якому   дізналися більше про те, що таке добро, про історію виникнення свята, пограли в ігри "Асоціації", "Продовж речення", з'єднували прислів'я, відгадували казкових героїв, доповнювали вірш пропущеними словами, вибирали зі «словничка» слова,  які пов'язані з добром, прослухали правила доброти, вірші про добро та топ 20 добрих справ. 

Підсумком квесту став  конкурс малюнків «Квітка доброти».

         Кожен по-різному уявляє, що таке доброта.  А щоб краще розібратися, що ж таке справжня доброта учні 7-11 класів свої думки  виклали на папері. Учнівські твори допомогли і нам, дорослим,  стати добрішими й чуйнішими.

Добра людина схожа на ясне сонечко, тому що всіх вона вміє зігріти своєю любов’ю, турботою, ласкою, щирістю та щедрістю.

Ми бажаємо вам, щоб краплинку людської доброти ви пронесли через усе своє життя, щоб зло покинуло вашу душу, а натомість щоб завжди в ній панувало добро і совість. Будьте справжніми людьми!

                     Завантажити відео. 

 


Якщо ти байдужий до страждань інших,

ти не заслуговуєш називатися людиною.

Сааді

Булінг – це відносно новий термін. Під терміном «булінг» розуміють агресивну поведінку щодо окремої особи або групи, з метою приниження, домінування, фізичного чи психологічного самоствердження.

Від булінгу страждають і агресори, і жертви, а особливо діти.  Вони переживають емоційні проблеми, не вміють будувати стосунки з однолітками, мають проблеми психо-емоційного розвитку. І тому потребують  підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути гармонійні стосунки  не лише у школі, але й протягом усього їх подальшого життя.

З 6 по 10 листопада  у  КЗ «Вовчансько-Хутірський ліцей» було проведено  «Тиждень з протидії булінгу».

Під час проведення тижня учні початкових класів переглянули різні мультфільми на тему булінгу та виконали завдання, які навчали правилам спілкування в колективі.

У 5-7-х класах відбулися цікаві та змістовні виховні заходи на тему «Досить цькувати, краще будемо товаришувати»,  «Не давай булінгу шанс», під час яких класні керівники презентували відеоролик «Викресли булінг з життя». Учні   дізналися про те, що таке булінг, кібербулінг та насилля; хто є учасниками булінгу та до кого потрібно звертатися,  якщо ти випадково став жертвою будь-яких  насильницьких дій.

Для учнів 8-11 класів були проведені години спілкування «Стоп булінг».«Стоп насилля», під час яких діти  дізналися про правову відповідальність за булінг,  а також вчилися безпечно користуватися соціальними мережами та протидіяти кібербулінгу.

Щиро сподіваємося,  що учні нашого ліцею  вміють захистити себе і своїх друзів від булінгу, знають свої права та обов’язки.

                                    
  


Хелловін - це одне з найцікавіших і незвичайних свят. Тому, що в цей день веселяться зомбі, привиди, відьми, чаклуни і всілякі страшні монстри.

Адже  у них у ніч перед Днем усіх святих,  з 31 жовтня на 1 листопада,  вихідний! Всім злодіям теж потрібно відпочивати. У своє свято вони не роблять нічого поганого, стають хорошими, веселяться та танцюють.

Учні 1-6 класів  нашого ліцею   взяли  участь у заході «День гарбуза. Український Helloween». Діти дізналися більше про історію виникнення свята, про його символи, були активними учасниками  вікторини та конкурсу загадок.

На святі було підведено підсумок конкурсу фото до Хелловіну. Нагороди знайшли переможців!

Завантажити відео. 


  

Сьогодні, всі бажаючі нашого ліцею:  учні, батьки, вчителі  підтримали та  приєднались до української спільноти, відзначити День української писемності.

Цьогоріч Радіодиктант національної єдності-2023 пишеться, у День української писемності та мови, який, згідно з указом Президента України, відтепер відзначатиметься саме цього дня. Досі цей день відзначали 9 листопада.

Свято започаткували 6 листопада 1997 року. До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем, за яким церква жила донедавна.

Мети свята у документі не прописано. Але щороку в Україні, зокрема в культурних закладах, бібліотеках, в школах та вишах цього дня проводять серії заходів. Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.


Освіта в Україні сьогодні переживає не найкращі часи. За час пандемії COVID-19 та далі від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну діти зазнали значних втрат у навчанні. Спершу дистанційне навчання, а згодом тимчасова окупація, бойові дії, повітряні тривоги й перебування в укриттях, відсутність електроенергії та нестабільний психологічний стан — ось неповний перелік зовнішніх чинників, які впливали і продовжують залишати свій слід на якості освіти дітей і сформованості в них необхідних навичок. Тож зараз гостро стоїть питання створення та впровадження програм з надолуження освітніх втрат.

25  жовтня з педагогічними працівниками КЗ «Вовчансько -Хутірський ліцей» було проведено тренінг «Інструменти виявлення та подолання навчальних втрат. ВШО для всіх: доступність та інноваційність».  Тренінг провела вчитель української мови та літератури Тетяна Комишанченко.

Під час тренінгу учасники:

● набули знань про принципи організації програм з надолуження освітніх втрат,

● ознайомилися з наборами діагностичних тестів на платформі Всеукраїнської школи онлайн (ВШО),

● розібралися зі змістом понять «освітні втрати», «навчальні втрати», «навчальні прогалини», «навчальні розриви» та пройшли вхідне і підсумкове тестування,

● вивчили стратегії подолання навчальних втрат, особливості їх застосування, переваги та недоліки,

● навчилися практично працювати в системі ВШО,

● у ролях «вчителя» та «учня» пройшли діагностичні тести ВШО з математики для 6  класу та з української мови та літератури для 9 класу,

● провели обговорення досвіду використання діагностичних тестів ВШО.


 Щиро дякуємо Тетяні Володимирівні за корисну та актуальну інформацію.



В останній день перед канікулами - 20 жовтня у нашому ліцеї відзначався день осені. Учні 1-7 класів активно взяли участь у конкурсі поробок на осінню тематику та підтримали пропозицію вийти на онлайн – уроки  в осінніх кольорах одягу або мати якийсь елемент, атрибут який асоціюється з осінню. Також в цей день класні керівники провели години спілкування та нагадали дітям про техніку безпеки під час осінніх канікул. Підвели підсумки конкурсу поробок з природного матеріалу в якому прийняли участь майже всі ліцеїсти початкової та середньої школи.

Переглянути матеріал

16 жовтня щорічно відзначається Всесвітній день хліба. 

Хліб - один з небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Ми ставимося до хліба, як до чогось звичайного та навіть буденного. Втім недарма є приказка  "Хліб - усьому голова".

Для учнів 6 та 7 класів була проведена година спілкування на якій діти переглянули дуже цікаву презентацію, дізналися історію виникнення свята, різні цікаві факти про хліб, прослухали які є прислів'я про хліб. Також учні нашого ліцею прийняли участь у розгадуванні різноманітних загадок про хліб та малювання малюнків. В результаті проведення години спілкування діти виготовили лепбук.

 



10.10.2023 року учні нашого ліцею взяли участь у тематичній годині спілкування, присвяченій відзначенню Всесвітнього дня психологічного здоров'я.

 Учням було запропоновано самостійно визначити свій рівень психологічного здоров'я. Діти активно пройшли тестування та прослухали лекційний матеріал.

     


6 жовтня о 12.00 учні нашого ліцею прийняли участь та переглянули онлайн-трансляцію Всеукраїнського уроку Єдності.

Телеурок з медіаграмотності був пізнавальним та корисним не тільки школярам 5-11 класів, а й батькам та вчителям з усієї України. Учні нашого ліцею дізналися, як протидіяти соціальним стереотипам, хто такі боти та тролі, як розумно споживати інформацію і не вестися на маніпуляції.        


4 жовтня для учнів нашого закладу було проведені лекції з протимінного навчання Швейцарським фондом FSD Ukraine. Лекції були проведені для дітей віком до 12 років та для дітей віком від 12 до 17 років. Учні дізналися про вибухонебезпечні предмети: види мін, гранат, касетних боєприпасів; що робити якщо опинився на замінованій території; що робити якщо побачив вибухонебезпечний предмет та які бувають види розмінування.



Палітра жовтня дуже різнобарвна, саме на його початку відзначається дуже велика кількість свят. Серед них одне з найголовніших  свят нашої незламної країни!

День захисника і захисниць України – це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем виборювали право на незалежність рідної держави; свято вшанування козацької доблесті та звитяги; свято вдячності ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю. І, нарешті, це день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України від зазіхань північного сусіда-агресора, та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави.

День Захисника є офіційним державним святом України. Щорічно він відзначається 1 жовтня (раніше – 14 жовтня) разом із Днем українського козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці. Свято було засновано президентським указом у 2014 році, а наступного року набуло статусу державного і відтоді вважається вихідним днем. В липні 2021 року рішенням Верховної ради цю подію було перейменовано саме на День захисників і захисниць України.

Дорогі наші захисники та захисниці України!

Сьогодні ваш день — день тих, хто несе відповідальність за нашу безпеку і свободу. Зі святом вас, наші сильні та непохитні герої! Нехай мир завжди буде вашим союзником, а ваше служіння приносить лише гордість і вдячність нашої рідної країни.

Учні, вчителі та батьки  Вовчансько- Хутірського ліцею доєднались до Хвилини мовчання.

Класними керівниками було проведено години спілкуання, на яких малювали малюнки, виготовляли обереги та ляльки - мотанки нашим Захисникам і Захисницям.   Завантажити відео.  


Ще одним із щорічних свят жовтня є  професійне свято – ДЕНЬ ВЧИТЕЛЯ!

Учитель - одна з найпопулярніших професій. І одна - з найскладніших. Адже хороший педагог повинен не тільки знати і доступно пояснювати свій предмет, а й прислухатися до думки учнів, вловлювати їхній емоційний стан, налаштовувати на позитив і досягнення мети і, до всього цього, бути прикладом врівноваженої і життєрадісної людини.

Саме вчитель допомагає нам знайти місце в суспільстві, обрати професію. Саме таких педагогів їхні учні люблять найбільше і пам'ятають про них навіть після закінчення школи.

День вчителя - це гарний привід сказати величезне "ДЯКУЮ!" своїм педагогам, надіслати смс, а якщо є можливість - подарувати квіти та обійняти.   

Наші дорогі вчителі  - прийміть привітання з Днем вчителя!

 Нехай Ваші щасливі очі завжди сяють, а душа буде сповнена добра і спокою!

Бажаємо Вам удачі в усіх починаннях і справах, оригінальних ідей і блискучих успіхів!

 Щиро дякуємо Вам за те, що кожен ваш урок неймовірно захоплюючий і цікавий, і нехай так буде завжди!

Завантажити відео.


Хай літають завжди журавлі,

Колоски видзвонюють налиті,

Ми за те, щоб мир був на землі

Для усіх людей на цілім світі.

21.09.2023 учні нашого навчального закладу взяли участь  у позакласному  виховному заході «Ми за МИР!!!», який  присвячений  відзначенню Міжнародного дня Миру.

Для дітей старшої ланки був проведений квест, а молодші школярі долучились до виготовлення листівок, малюнків та аплікацій з даної теми.

   
                                                                      

Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня. Для України це свято має особливе значення. Протягом усієї історії українська держава боролася за своє мирне існування. І з 2022 року Україна величезною ціною бореться проти російської агресії, щоб наші нащадки ніколи не знали війни.

Міжнародний день миру був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою зміцнення миру в усьому світі, припинення вогню, відмови від насильства та підвищення обізнаності про мир серед населення усього світу.

Генеральна Асамблея ООН закликає всі народи та держави скласти зброю та дотримуватись перемир’я протягом хоча б 24 годин.

Раніше свято відзначалося в третій вівторок вересня, оскільки в цей день проводилася щорічна сесія Генеральної Асамблеї ООН. З 2002 року свято відзначається в одну і ту ж дату - 21 вересня.

Символом Міжнародного дня миру є білий голуб з оливковою гілкою, який після Другої світової війни почали називати “голубом миру”. Вперше цей символ представили 1949 року на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що відбувався у Парижі.

За традицією День миру розпочинається з удару в Дзвін Миру, який знаходиться у західній частині саду перед будівлею Секретаріату.


9 вересня 2023 року юні спортсмени Вовчансько-Хутірського ліцею прийняли активну участь у спортивних змаганнях, присвячених Дню фізичної культури та спорту! Які були організовані та проведені вчителем фізичної культури  Скрипниченком О.М. Захід відбувся у Центральному парку міста Харків, тому всі хто мав можливість, перебуваючи саме тут, доєдналися. Діти продемонстрували свої уміння із стрибків на скакалці, баскетболу та волейболу. Частина учнів приєдналась до онлайн-руханки.
Зростайте  ж сильними, мужніми та незламними майбутні чемпіони і чемпіонки!!!





 

Духовність ! Здоров’я ! Знання ! Успіх ! Учні та вчителі КЗ "Вовчансько-Хутірський ліцей» вшанували пам’ять героїв – чорнобильців, долу...